ENG GEO

Search form

სიახლეები

კახა ბენდუქიძის საუნივერსიტეტო კამპუსში გაიმართა ნიკა გილაურის წიგნის “პრაქტიკული ეკონომიკის” (Practical Economics) პრეზენტაცია. წიგნი წარდგენილია წლის ბიზნეს წიგნის ნომინაციაზე - Financial Times-ისა და McKinsey-ის ერთობლივ ყოველწლიურ დაჯილდოებაზე. Financial Times და McKinsey გამოავლენენ წლის ყველაზე საინტერესო ნაშრომს, რომელმაც მნიშვნელოვანი გავლენა იქონია მსოფლიოში ეკონომიკისა და ბიზნესის მიმართულებით.
თავისუფალი უნივერსიტეტის პროფესორის, ზურა კაკუშაძის ნაშრომი "101 Formulaic Alphas" ტოპ რეიტინგში ჩამოტვირთვებით მეოთხეადგილზეა. ნაშრომი დაახლოებით 1.5 წლის განმავლობაში თითქმის 20,000-მდე მკითხველმა ჩამოტვირთა. სტატია ბოლო წლების ყველაზე გავლენიან ნაშრომად ითვლება რაოდენობრივ ფინანსებში. SSRN (Social Science Research Network) არის სოციალური მეცნიერებების მსოფლიოს წამყვანი ელექტრონული არქივი, სადაც განთავსებულია 325 000-ზე მეტი მკვლევარის 700,000 -ე მეტი ნაშრომი 24 სხვადასხვა დისციპლინაში, როგორიცაა: ფინანსები, ანთროპოლოგია და არქეოლოგია, კოგნიტური მეცნიერებები, ეკონომიკა, ჰუმანიტარული მეცნიერებები, პოლიტიკურიმეცნიერებები, მარკეტინგი, მენეჯმენტი, და სხვა. ვულოცავთ ზურას მიღწეულ წარმატებას!
თავისუფალი უნივერსიტეტის ფიზიკის სკოლის კურსდამთავრებული არჩილ სულაძე სწავლას იტალიაში გააგრძელებს! თავისუფალი უნივერსიტეტის ფიზიკის სკოლის საბაკალავრო პროგრამის დამთავრების შემდეგ არჩილმა თავისუფალი და აგრარული უნივერსიტეტის საბუნებისმეტყველო მეცნიერებების სამაგისტრო პროგრამაზე ჩააბარა, სექტემბრიდან კი სწავლას დაიწყებს ევროპის პრესტიჟულ, საპიენსა-რომის უნივერსიტეტში სამაგისტრო პროგრამაზე "ასტრონაწილაკთა" ფიზიკის განხრით. თავისუფალი უნივერსიტეტის ფიზიკის სკოლამ პირველი ნაკადი 2011 წელს მიიღო. აჩიკოს ჯგუფი სკოლის პირველი გამოშვებაა
კახა ბენდუქიძის საუნივერსიტეტო კამპუსს, სამუშაო ვიზიტის ფარგლებში, პოლონელი მეცნიერები პროფესორი მარია პრიბილსკა ( Maria Przybylska) და ანდჟეი მაჩიევსკი (Andrzej Maciejewski) ეწვივნენ. მათ ჩაატარეს ლექცია-სემინარები და სამეცნიერო დისკუსიები გამართეს თავისუფალი და აგრარული უნივერსიტეტების სტუდენტებთან. პროფესორები კამპუსს სტუმრობდნენ ერასმუს პლიუსის პროგრამის ფარგლებში, რომელიც ითვალისწინებს მეცნიერთა მოკლევადიან გაცვლით ვიზიტებს სასწავლო დაწესებულებებში, ევროპის მასშტაბით. პროექტი ასევე ითვალისწინებს სტუდენტების ერთ სემესტრიან გაცვლით პროგრამებს ზელონა გორას უნივერსიტეტში, პოლონეთში.
კახა ბენდუქიძის საუნივერსიტეტო კამპუსში გაიმართ
თავისუფალი უნივერსიტეტის ასისტენტ პროფესორმა, ნუცა ბათიაშვილმა და მართვის სკოლის მეოთხე კურსის სტუდენტმა, მეგი ქარცივაძემ, ერთობლივი მოხსენება წაიკითხეს ნიუ იორკის კოლუმბიის უნივერსიტეტის ყოველწლიურ კონვენციაზე, რომელიც იმართება ნაციონალიზმის კვლევის მსოფლიო ასოციაციის (Association for the Study of Nationalities) მიერ. მოხსენება, „Russian Imperialism, Georgian Nationalism and the Liminal Figure of Stalin” ეხებოდა სტალინის როლს საქართველოსა და რუსეთის კოლექტიურ მეხსიერებებში და მისი ფიგურის მნიშვნელობას რუსული იმპერიალიზმისა და ქართული ნაციონალიზმისთვის. აღსანიშნავია, რომ ASN ბაკალავრებს კონვენციაში მონაწილეობის უფლებას არ აძლევს, თუმცა სტატიის მნიშვნელობისა და მაღალი ხარისხის გამო მეგი ქარცივაძეს, როგორც სტატიის თანაავტორს, კონვენციაში მონაწილეობის შესაძლებლობა მისცეს. მეგი ამ თემით მართვის სკოლის ერთ-ერთი საგნის, ჯუნიორ პროექტის ფარგლებში დაინტერესდა, მასზე მუშაობა სოციალური და კულტურული ანთროპოლოგიის ფარგლებში გააგრძელა და ამჟამად ის სტალინზე საბაკალავრო ნაშრომს წერს.
თავისუფალი უნივერსიტეტის ჩინეთმცოდნეობის პროფესორმა მარინე ჯიბლაძემ ჩინეთის ორი წამყვანი უნივერსიტეტის - პეკინის ენებისა და კულტურის უნივერსიტეტის (Beijing Language and Culture University) და პეკინის უცხო ენების უნივერსიტეტის (Beijing Foreign Studies University) მიწვევით წაიკითხა ლექციები ბაკალავრიატის, მაგისტრატურისა და დოქტორანტურის როგორც ჩინელი, ასევე სხვა უცხოელი სტუდენტებისთვის. ლექციას ასევე ესწრებოდნენ უნივერსიტეტის პროფესორები. პეკინის ენებისა და კულტურის უნივერსიტეტში (BLCU), სადაც გასულ წელს მარინე ჯიბლაძეს მიწვეული პროფესორის წოდება მიანიჭეს, წაიკითხა ლექცია საქართველოში ჩინური ენის სწავლებასა და თანამედროვე ჩინური ენის სპეციფიკასთან დაკავშირებით. პეკინის ენებისა და კულტურის უნივერსიტეტი არის პირველი უნივერსიტეტი, რომელმაც შეიმუშავა ჩინური ენის სწავლების მეთოდი პროფესიონალურ დონეზე და ამ უნივერსიტეტის სახელმძღვანელოები არა მხოლოდ ჩინეთში, არამედ მსოფლიოს უამრავ ქვეყანაში სარგებლობს დიდი პოპულარობით. ჩვენთვის საამაყოა, რომ ასეთი დონის უნივერსიტეტი დაინტერესდა თავისუფალ უნივერსიტეტში ჩინური ენის პროგრამითა და სწავლების სპეციფიკით, ამასთან ერთად გამოცდილების მათთვის გაზიარება იყო ჩვენი პროფესორის მიწვევის ერთ-ერთი მიზანი. პეკინის უცხო ენების უნივერსიტეტში (BFSU) კი ლექცია შეეხებოდა ჩინეთ-საქართველოს ურთიერთობების ისტორიას და საქართველოს ჩართულობას პროქტში "ერთი სარტყელი, ერთი გზა". საქართველოს და ქართული ენის მიმართ დიდი ინტერესით გამოირჩეოდნენ მსმენელები, დასმული კითხვები ასევე შეეხებოდა ქართული და ჩინური ენების სპეციფიკასა და ამ ორ ენას შორის განსხვავებებს.
კახა ბენდუქიძის საუნივერსიტეტო კამპუსში
თავისუფალი უნივერსიტეტის აზიისა და ფრიკის ინსტიტუტის (საერთაშორისო ურთიერთობების სკოლა) კორეული მიმართულების მესამე კურსელებმა კავკასიის რეგიონში კორეული ენის კონკურსში გაიმარჯვეს: პირველ ადგილზე ნინო ბუკია გავიდა, ხოლო მეორეზე მარიამ გოგიშვილი. გამარჯვებულები სასწავლებლად კორეაში გაემგზავრებიან. ასევე პირველ ადგილზე გასული ნინო ბუკია თურქეთის დედაქალაქში, ანკარაში გაემგზავრება და მონაწილეობას მიიღებს კორეული ენის საერთაშორისო კონკურსში.
თავისუფალი და აგრარული უნივერსიტეტების სტუდენტებისთვის, პროფესორმა შტეფან ვან ვაზენმა (Stefan van Waasen) წაიკითხა ლექციათა კურსი. ლექციათა კურსის თემა იყო: "გაზომვები და სენსორული სისტემები". შტეფან ვან ვაზენი (Stefan van Waasen) არის იულიხის კვლევითი ცენტრის ინჟინერიის ცენტრალური ინსტიტუტის (ელექტრონიკისა და ანალიტიკის) დირექტორი და გერმანიის დუისბუგ-ესენ უნივერსიტეტის პროფესორი (Duisburg-Essen University).

გვერდები